ROCITYNET

AcasaPrezentareRezultateJustificareParteneriContacteImagini

     Dezvoltarea teritoriului economic actual al Europei poate fi caracterizat ca un proces de metropolizare a potențialelor de dezvoltare economică și a capacităților de inovare. Metropolizarea teritoriului economic european trebuie analizată īn contextul specializării activităților economice bazate pe cunoaștere la nivelul regiunilor urbane majore ale Europei (Krätke S., 2007).
     Elaborarea unei strategii de dezvoltare policentrică și definirea zonelor urbane funcționale inteligente are rolul de a pune bazele la nivel național a priorităților, obiectivelor și necesităților īn vederea dezvoltării unei rețele policentrice eficiente funcțional și īn corelare directă cu nivelurile strategice regionale și locale.
     Metodologia propune un studiu de policentricitate la nivel național, definirea corectă a ariilor urbane funcționale, a tipologiei orașelor și a specializărilor inteligente. Tehnicile utilizate are la bază un suport matematico-statistic – regresii liniare, coeficient Ginni sau analize multicriteriale și suportul sistemelor informatice geografice.
     Relevanţa proiectului este evidenţiată de numeroasele provocări cu care se confruntă polii de dezvoltare din Romānia, ca elemente-cheie ale unei reţele de localităţi policentrice şi echilibrate īn condiţiile specializărilor funcţionale inteligente a tuturor marilor oraşe de pe glob şi a concurenţei acerbe īn atragerea de mari investiţii.